Felületi sérülések kezelése

Próbáljuk megelőzni a sérüléseket!

Ahogy minden ember életében, úgy a lovaknál is előforduló jelenség, hogy valamilyen felületi vagy felszíni sérülést szereznek életük során. Az esetek többségében már csak utókezelést tudunk nyújtani, de nem utolsó szempont megelőzés céljából a kockázati tényezők szűkítése, vagy ha lehetséges, akkor teljes kizárása. Mindenképp érdemes odafigyelni az istálló és a karám adottságaira, hogy olyan felületek kerüljenek kialakításra, ahol a lovaknak kisebb az esélyük egy-egy sérülés begyűjtésére. Szállítások során a sérülések szerzésének lehetősége hatványozódik, ezért ilyen esetekben fokozottan figyeljünk a szállítás körülményeire, hiszen lovunk szállításkor egy stresszesebb állapotba kerül, ami előmozdíthatja a hirtelen reakciókat, melyeknek sok esetben sérülés a végeredménye.

Szezonalitás

A sérülések gyakoriságánál szezonalitás is megfigyelhető. Nyáron gyakrabban találkozunk különféle sérülésekkel, mint az év más időszakában. Ilyenkor a lovak karámban, vagy legelőn, nagyobb sérülésveszélynek kitéve töltik a napjaik nagy részét. Emellett a lovasok is aktívabbak, a lovak nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Az évszakok a sebek gyógyulási metódusát is befolyásolják. Nyári melegben például lassabban gyógyulnak a sebek, és ezzel együtt a meleg időszakban megjelennek a különböző rovarok, legyek, melyek szintén nehezítik a sebgyógyulást és emellett fertőzéseket is terjeszthetnek.

Hogyan álljunk neki a sebkezelésnek?

A kisebb felületi sebek esetén először meg kell oldanunk a seb tisztítását, valamint a rovarok távoltartását az istállótól. Amennyiben a sérülés állatorvosi ellátást nem igényel, először a fertőtlenítést kell elvégeznünk. A sebet és a seb környékét tisztítsuk meg, majd egy kisollóval, vagy borotvával távolítsuk el a szőrt a sebszélekről, valamint a seb közvetlen környékéről. Ezt követően használjunk különböző sebfertőtlenítőket. Különösen jó szolgálatot tesz a HorseMED S.O.S. sebspray, amely antibakteriális fertőtlenítő hatása mellett  segíti a bőr felső hámrétegének újraképződését. Ha a seb már varasodik, a különböző sebkiszáradást gátló kenőcsök is nagy segítséget nyújtanak a megfelelő sebkezelésben. A kötés nem csak a szennyeződésektől, hanem a rovaroktól is óvja a sebet. Szintén fontos funkciója, hogy sem a sérült ló, sem társai nem férnek hozzá a sérüléshez, hogy nyalogatással, vagy vakarással hátráltassák a gyógyulást. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a rovarok távoltartása nem merül ki a seb lefújásában, vagy bekötözésében.  Nagyon fontos az istálló tisztaságának fenntartása, esetleg valamilyen rovarriasztó módszer alkalmazása.

Amennyiben a seb állatorvosi ellátást igényel elhelyezkedése, mélysége, kiterjedése, vagy az erős vérzés miatt, a lótartó mindenképpen értesítse állatorvosát!

HorseMED

Top