Bemelegítés-nyújtás-lazítás

Edzés előtti bemelegítés és levezetés utáni lazítás, hogy elkerüljük a lovak nem kívánt izomsérüléseit, húzódásait!

Mi történik a ló izomzatával, ízületeivel bemelegítés közben?

Az istállóból, karámból munkába állított vagy adott esetben verseny előtt álló ló ízületeinek, izomzatának rendkívül fontos, hogy megfelelő állapotba hozzuk, mielőtt nekilátunk a tréningnek, lovaglásnak. Mind a teljesítmény növelésének érdekében, mind pedig a sérülésveszély elkerülése miatt, a bemelegítés elengedhetetlen eleme a tudatos lótartásnak. Az általános átmozgató gyakorlatok során a pulzusszám nőni kezd, vele együtt a légzés is szaporábbá válik. Az átmozgatott szövetekbe friss vér jut, az izomrostokat behálózó hajszálérhálózatban megélénkül a vérkeringés. Az ízületek finom mozgatásával több ízületi folyadék képződik az ízületi tokban, ez pedig olyan, mintha megolajoznánk lovunk ízületeit.

Készítsük fel az izomzatot a munkára

Gyakran adódhat olyan helyzet, amikor nem jut elég idő a megfelelő bemelegítésre, vagy fokozni szeretnénk lovunk teljesítőképességét egy adott edzés, vagy versenyre történő felkészülés során. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a különböző bemelegítő gélek. Ma már nem csak az egyszerű, általános gélekkel találkozhatunk, melyek minden problémára egyszerre próbálnak megoldást nyújtani, hanem speciális készítmények állnak rendelkezésre az edzés mindegyik terminusára, hiszen teljesen másról szól az izmok bemelegítése, mint pl. az izmok lelazítása, vagy az izomláz kezelése. A valóban hatékony bemelegítéshez, válassza a HorseMED HOT expressz gélt, amely biztosítja az izmok optimális oxigén- és vérellátását, javítja és gyorsítja a bemelegítés hatékonyságát, növeli az izomzat terhelhetőségét, ezáltal csökkenti a sérülések kockázatát, hozzájárul a jobb teljesítmény eléréséhez.

Megfelelő levezetés a megterhelő tréningek után

Fizikai igénybevétel, edzés vagy versenyeket követően a dolgoztatott izmok megrövidülnek. A a különböző izomsérülések, görcs, túlkövetelés, kemény tréningek, egyoldali használat, vagy akár a kiegyensúlyozatlan lovaglás is bizonyos izomcsoportok beszűkülését eredményezik, ezért az edzés, lovaglás befejeztével elengedhetetlenek a nyújtó-lazító gyakorlatok, melyekkel lovunk izomrostjai visszanyerik eredeti hosszukat és rugalmasságukat. A nyújtó és lazító gyakorlatokat aktív és passzív módon végezhetjük. Az elterjedtebb aktív módszer esetében lovagolás közben végezhetünk különböző gyakorlatokat lovunkkal, passzív módon pedig a földön végzünk gimnasztikai gyakorlatokat lovunkkal. Mindkét esetben rendkívül fontos a felkészültség, helytelen gimnasztikai gyakorlatokkal csak ronthatunk lovunk állapotán.

Izomsérülések, húzódások, zúzódások kezelése

Izomsérülések esetén az izmokat ért mechanikai hatás miatt azok szerkezete károsodik. A sérülés mértékétől függően, az izom mozgatása nehézkessé válhat, de akár az is előfordulhat, hogy a sérült ló nem képes mozgatni az adott végtagot. A szervezet próbálja orvosolni a károsodást, ezért jelentkezik duzzanat a sérülés helyén, az érintett terület begyulladhat, vagy reumás fájdalom jelentkezhet. Húzódások esetén, az izmok a túlzott megterhelés hatására tartósan összehúzódnak, görcsbe rándulnak. Izommerevség és gyulladás a tünete. Zúzódáskor valamely testrész vagy izomzat tompa eszközzel vagy erővel való behatás miatt sérül meg, mely olyan nagy nyomással jár, aminek hatására az izomzat szerkezete roncsolódik. Ekkor is duzzanat keletkezik, és akár mélyebb sérülésekkel is járhat. A különböző izomsérülések kezelésére kiválóan alkalmazható a HorseMED ICE gél, melynek gyulladáscsökkentő hatóanyagai, elősegítik a sérülések gyors regenerálódását.

A sérülések kezelésénél elsődleges fontosságú a sérült rész kímélése és pihentetése. A pihentetési időszak alatt a hűsítő gélek segítségével tudjuk a duzzanatokat visszaszorítani, de figyeljünk arra, hogy a pihenés pár napnál tovább ne tartson, ugyanis ha túl sokáig nem mozgatják az izmot, akkor a mozgáshiány miatt, nem megfelelően épül újjá a szerkezete.

HorseMED

Top