Mozgásszervi betegségek

A mozgásszervi betegségek eredete nem csak maga az ízület lehet, hanem számos egyéb helyről indulhatnak ki a lovaink számára kínzó fájdalommal járó betegségek.  A mozgásszervi panaszokkal rendelkező lovaknál tehát nem kizárólag az ízületek elgyengüléséről, gyulladásáról beszélhetünk. Mindem esetben meg kell vizsgálnunk egyéb körülményeket, befolyásoló tényezőket, melyek a betegség kialakulásához, felerősítéséhez vezethetnek.

Az ízületi betegségek két nagy csoportra bonthatóak: Megkülönböztetünk gyulladásos és kopásos betegségeket.
A két csoport elhatárolása rendkívül fontos, a betegség pontos diagnosztizálását követően más kezelést kap egy gyulladással diagnosztizált ló, mint egy kopásos ízülettel rendelkező társa.

Egy kis anatómia az alapokhoz

A csontok ízületekben kapcsolódnak egymáshoz, melyek lehetővé teszik a csontok egymáshoz képest történő elmozdulását, azaz magát a mozgást. Az ízületeket izmok mozgatják, melyek összehúzódása az ízületek mozgását eredményezi. Az ízületet alkotó csontvégeket porc borítja, mely az ízület súrlódásmentes mozgását teszi lehetővé. A porc ezen kívül az ízület védelmét is szolgálja, mivel rugalmas állománya felfogja és elnyeli az ízületet érő ütést, húzást-nyomást, rázkódást. Az ízületeteket ízületi tok fogja össze, melynek ízületi belhártyája által termelt folyadék az ízület súrlódásmentes mozgását segíti elő.

A mozgásszervi betegségek közül leggyakoribb az úgynevezett kopásos ízületi bántalom, vagy más néven artrózis. Ez a betegség az évek előre haladtával egyre gyakoribb, ami azonban nem jelenti azt, hogy az életkorral törvényszerűen jár együtt. Az artrózis oka lényegében az ízületi porc folyamatos leépülése, a porc rugalmatlanná válása. A sokáig fájdalmatlanul zajló betegség következtében egy idő után az ízület csontvégeinek szerkezete megváltozik. Ennek következtében a mozgás már nem olajozott és fájdalommentes. Az ízület mozgástartománya egyre szűkebb lesz. A másik gyakori és egyben súlyos mozgásszervi betegség a gyulladásos ízületi bántalom, más néven artritisz, amely az ízületi belhártya gyulladásával kezdődik, majd a gyulladás az ízület más alkotóelemeire is átterjedhet. Gyulladást okozhat sérülés, de gyulladáshoz vezethet a külvilágból a szervezetbe jutott kórokozó is.

Bővebben a két leggyakoribb mozgásszervi betegségről!

Artrózis-kopásos ízületi bántalom

Az esetek nagy részében sokáig tünet- és panaszmentes az artrózís. A kopás lassú, fokozatos előrehaladtával a problémás ízületet alkotó csontok anatómiája megváltozik. A kopásos ízület, terhelésre fokozódó fájdalma, az ízület mozgástartományának beszűkülése okoz panaszokat, melynek következtében romlik az ízület használhatósága. A szervezet a beteg ízületre jutó terhelés okozta fájdalom ellen úgy védekezik, hogy a terhet a szomszédos ízületekre hárítja át, minek következtében azoknál túlterhelés lép fel.

Artritisz-gyulladásos ízületi bántalom

A gyulladásos ízületi panaszok érinthetnek egy, néhány, vagy egyszerre sok ízületet. Az artritisz oka az esetek egy részében a külvilágból a szervezetbe kerülő kórokozó által gerjesztett ízületi gyulladás, míg más esetekben a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek valamilyen hibája vezet ízületi gyulladáshoz. A szervezetbe jutó kórokozó az esetek egy részében kimutatható az érintett ízületben, ilyenkor heves, viharos lefolyású, a beteg rossz általános állapotával, lázzal járó, gyorsan kialakuló ízületi duzzanattal találkozunk. Amennyiben a kórokozó maga nem mutatható ki az érintett ízületekből, a tünetek kialakulása általában lassabb.

Hogyan kezeljük a mozgásszervi megbetegedéseket?

Erősen leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a kopásos betegség, függetlenül attól, hogy a gerincen, a nagyízületeken vagy a kisízületein jelentkezik, lassan kezdődik, és hónapok, esetleg évek alatt vagy még később okoz jelentősebb fájdalmat, és vezet fokozatosan az ízületek „berozsdásodásához”, fájdalmas mozgás beszűküléséhez.).

Nagy jelentősége van annak, hogy az állatorvos gyógyszeres kezelései és a fizioterápiás kezelések mellett megelőzőleg preventív jelleggel és utókezelésekkel gondoskodjunk lovaink ízületeiről, izomzatukról a megfelelő gyógyhatású készítményekkel.

HorseMED

Top